Lámete si hlavu s výberom kancelárskej stoličky? Poradíme vám

Ako vybrať kancelársku stoličku?

Výber stoličiek nie je radno podceniť – či už nimi chcete vybaviť celé pracovisko a máte obmedzený rozpočet, alebo len hľadáte tú pravú stoličku do pracovne. Predsa len na nich možno strávite značnú časť života. Prečítajte si, ako pri výbere neurobiť chybu.

Nie je stolička ako stolička

Bežný smrteľník si kancelársku stoličku spojí s otáčavým sedákom a nastavením výšky sedenia. To ale nie je zďaleka všetko. Možno budete prekvapení, čo všetko kancelárske stoličky ponúkajú. Najprv sa však musíme odraziť od kritérií výberu.

Najčastejšie si vyberáme stoličky z dvoch dôvodov. Buď máme v pláne vymeniť svoju starú za nový model, alebo vybavujeme rovno celé pracovisko. V prvom prípade nemusí byť rozpočet rozhodujúcim faktorom, v druhom naopak býva práve kľúčovým kritériom.

Obmedzený rozpočet versus pohodlné sedenie

Je vôbec možné skĺbiť vyhradený rozpočet s bežnými nárokmi na pohodlné sedenie? Rozhodne áno. Pre bežnú 8-hodinovú pracovnú dobu nie je potrebné vyberať medzi modelmi s pokročilým nastavením. Odporúčame vám siahnuť po cenovo dostupnejších stoličkách s hojdacím mechanizmom. U týchto stoličiek si môžete nastaviť okrem výšky sedenia aj citlivosť hojdania.

Hojdaním proti strnulej polohe

Prečo by vás mali osloviť práve stoličky s hojdacou mechanikou? Pri sedavej práci pri počítači je dôležité vyhýbať sa strnulej polohe. A práve v tomto vám pomôže hojdanie – počas sedenia posilníte ochabnuté brušné svalstvo a zároveň pretiahnete krčné aj chrbtové svaly.

Jak_vybrat_zidli_banner_01

Nezabudnite na opierky podporujúce držanie tela

Cenovo dostupnejšie modely disponujú tiež najčastejšie pevnými alebo výškovo nastaviteľnými opierkami predlaktia. Tie udržujú vaše lakte v jednej rovine a zamedzujú vzniku nepríjemného mravčenia. Bonusom býva nastaviteľná opierka hlavy, ktorá sa spoločne s opierkou chrbta postará o kompletnú oporu vašej chrbtice. Čo sa týka typu poťahového materiálu, v rebríčku obľúbenosti na plnej čiare vyhráva kombinácia látky a sieťoviny bez ohľadu na pokročilosť modelu.

Lacnejšie modely stoličiek skrátka neznamenajú riziko v podobe zníženej kvality. Naopak v sebe zahŕňajú všetko potrebné pre pohodlné sedenie bez vysokých nárokov na možnosti nastavenia. Presvedčte sa sami napríklad s našou stoličkou Moush+.

Čo môžete očakávať od pokročilých modelov stoličiek?

Ak sa pozeráte po novej stoličke do pracovne alebo kancelárie a váš vlastný rozpočet pre vás nie je rozhodujúcim kritériom, možnosti sa vám môžu značne rozšíriť. Hojdacia mechanika totiž nie je jediným typom mechanizmu, s ktorým sa pri kancelárskych stoličkách môžete stretnúť.

Pre náročnejších používateľov odporúčame siahnuť po synchronnej mechanike, ktorá funguje obdobným spôsobom ako tá hojdacia, ponúka však oproti nej pár vychytávok navyše.

Dynamické hojdanie vďaka synchronnej mechanike

Štandardný hojdací mechanizmus zabezpečí hojdanie opierky chrbta zároveň so sedákom a nastavenie citlivosti hojdania. Zato synchronná mechanika sa postará o to, aby sa pri hojdani sedák toľko nezvyšoval a netlačil vás tak do nôh. Stolička tak v každej polohe kopíruje prirodzený tvar vášho tela.

Navyše si toto hojdanie môžete zablokovať do niekoľkých pozícií – sami si nastavíte maximálny uhol sklonu operadla pri hojdani. Synchronná mechanika je pre vás tou správnou cestou, ak trávite pri počítači v kuse viac ako 8 hodín denne.

Jak_vybrat_zidli_banner_02

Balansujte ako na gymnastickej lopte

Patríte medzi náročných používateľov kladúcich dôraz na ergonómiu a hľadáte model, ktorý sa snaží preventívne bojovať s rizikami dlhodobej sedavej práce? Odporúčame siahnuť po balančnej stoličke.

Sedenie na takejto stoličke simuluje sedenie na balančnej lopte. S tým rozdielom, že si balansovanie môžete kedykoľvek manuálne vypnúť. Počas sedenia využívate senzomotorickú stimuláciu, posilníte brušné svaly a zároveň uvoľníte nezdravo preťažované svalstvo.

Ergonomické opierky s možnosťou polohovania

Nie sú opierky ako opierky. U ekonomicky výhodnejších stoličiek sa najčastejšie stretnete s pevnými opierkami, ktorých nastavenie je značne obmedzené. U pokročilých modelov si opierky predlaktia prispôsobíte podľa svojich potrieb – upravíte si výšku, hĺbku, natáčanie do strán alebo ich samotnú vzdialenosť od sedáka. Tak ako je tomu napríklad u stoličky Renato. Opierky hlavy a bedier, ktoré u základných modelov stoličiek často chýbajú, umožňujú navyše nastavenie výšky, sklonu alebo hĺbky.

Stretnúť sa môžete tiež s hĺbkovým posunom sedáka stoličky. V skratke to znamená, že možno sedákom posúvať smerom dopredu a dozadu, čím rozšírite priestor pre sedenie.

Či už vyberáte novú stoličku s obmedzeným rozpočtom, alebo vás finančný strop nijako neobmedzuje, odporúčame vziať do úvahy všetky možnosti, ktoré kancelárska stolička ponúka. A ako ste už teraz zistili, nie je to len obyčajné otáčanie sedáka a nastavenie výšky sedenia.