3 tipy na výber jedálenského stola

Jedálenský stôl je dominantou každej jedálne či kuchyne. Na trhu sú ich stovky, a to v najrôznejších veľkostiach, farbách, materiáloch aj dizajnoch. Ako si vybrať ten správny? Máme pre vás 3 rady, s ktorými to určite zvládnete!

1: Praktickosť predovšetkým

Jedálenský stôl sa ideálne stane aj krásnym doplnkom vášho interiéru, v prvom rade ale majte na pamäti jeho účel – zabezpečiť, aby sa všetci v pokoji a pohodlne najedli. Čo u vás znamená „všetci“? To je jedna z prvých otázok, ktoré si položíme.

Od čajového dýchánku po rodinnú oslavu

V našej ponuke nájdete jedálenské stoly najrôznejších veľkostí, ktoré sú pochopiteľne vhodné pre rôzne počty osôb. Ak tušíte, koľko vás pri stole bude sedávať, použite jednoduchý výpočet – pre pohodlné stolovanie by mal každý mať k dispozícii časť dosky o šírke 80 cm.

Tie najmenšie stoly oceníte napríklad v útulnej kaviarni alebo ako romantické posedenie pre dvoch. Do rodinnej či firemnej jedálne siahnite skôr po modeli s väčšou doskou.

Pozornosť si zaslúžia aj rozkladacie jedálenské stoly. Tie sú ideálnym riešením do priestorov, kde sa počet sediacich často mení alebo chcete byť pripravení na návštevy. V zloženom stave také stoly zvyčajne nezaberú moc miesta, kedykoľvek ich ale ľahko a rýchlo rozložíte. Pri niektorých modeloch tým dĺžku dosky dokonca znásobíte.

Aj na tvare záleží

Tvar dosky stola je kritériom ako funkčným, tak dizajnovým. Štvorcová či obdĺžniková doska je jasnou voľbou, ak chcete stôl pristaviť k stene. Naopak uprostred miestnosti môže byť praktickejší kruhový alebo oválny tvar.

Neopomínajme ani psychologické hľadisko. Čelnú pozíciu pri dlhom obdĺžnikovom stole podvedome vnímame ako najprestížnejšiu – posadili by sme sem napríklad oslávenca alebo spoločensky najvýznamnejšiu osobu. Oproti tomu príslovečný okrúhly stôl vytvára dojem rovnosti a priateľstva.

Do domácností s malými deťmi odporúčame dosku bez ostrých hrán, najlepšie vyrobenú z mäkšieho materiálu.

2: Vyberte ten pravý materiál

Ďalším dôležitým kritériom sú použité materiály, a to najmä u hornej dosky. Pozrime sa na prednosti aj prípadné nevýhody tých najbežnejších.

Drevo, nadčasová klasika

Drevo patrí k najobľúbenejším materiálom už tisíce rokov. Niet divu – je dostupné, obnoviteľné a všestranné. Vzhľad, vlastnosti, ale aj cena konkrétnej dosky sa môžu výrazne líšiť v závislosti od metódy spracovania a povrchovej úpravy.

Pri stoloch vyššej cenovej kategórie často nájdete masívnu dosku. Tá je akýmsi odznakom prestíže, pýši sa ale tiež väčšou mechanickou odolnosťou. Cenovo dostupnejšími alternatívami, ktoré ale stále ponúkajú väčšinu výhod dreva, sú materiály ako drevovláknitá (alebo MDF) doska, drevotrieska a ďalšie. Spoločné majú to, že sú pevné, relatívne ľahké a tepelne odolné.

Ak doska nie je z masívu, pravdepodobne bude dyhovaná či laminovaná. To jej povrchu dodáva hladšiu textúru (vďaka tomu sa tieto materiály oproti masívu ľahšie udržiavajú) a príjemný vzhľad buď v dezéne dreva, alebo v farbe podľa vášho výberu.

Práve vďaka bohatej ponuke možností možno drevo v niektorej z jeho podôb odporučiť do jedálne v prakticky akomkoľvek štýle, od rustikálneho dekoru až po moderný minimalizmus.

Sklo a keramika

Sklenená alebo keramická doska dodá stolu elegantný punc. Na lesklom povrchu síce neprehliadnete ani smietko alebo odtlačok prsta, zároveň je ale veľmi ľahké ho očistiť.

Stolová doska z číreho skla v kombinácii so vzdušnou podnožou výrazne presvetlí priestor, počítajte ale s tým, že taká konštrukcia môže byť trochu krehká. Pri rade modelov preto nájdete sklo v kombinácii s iným materiálom (napr. drevom či keramikou), ktorý dotvorí estetický dojem a zníži riziko rozbitia.

Vzhľadom na to, že ide o veľmi tvrdé a zároveň krehké materiály, nemusí byť sklo a keramika najlepšou voľbou do domácností s deťmi. Platí ale, že čím hrubšia taká doska je, tým lepšie zvládne odolať nárazom.

3: Nezabudnite na dizajn

„Dizajn“ je jedno z tých populárnych slovíčok, do ktorých sa schová kadečo. O základnom tvare a voľbe materiálu sme sa už zmienili, ale aj keď si výber zúžite týmito parametrami, najskôr vám zostanú desiatky možností. Podľa čoho teda vyberať ďalej?

Podnož

Líšiť sa môže materiál podnože, ale aj jej konštrukcia. Klasické rohové nohy ponúknu najlepšiu stabilitu, jediná široká noha uprostred zase nebude nikomu prekážať. Pri rade stolov je podnož tým najdizajnovejším prvkom, takže sa na ňu skúste zamerať a vybrať takú, ktorá vašej jedálni dodá skutočný šmrnc.

Farby

Jeden z najdôležitejších faktorov sme si nechali na koniec: výber farby. Pri jedálenských stoloch sa najčastejšie stretneme so striedmejšími možnosťami – rôzne dezény dreva, odtiene šedej a ďalšie väčšinou neutrálne farby. Pozrime sa na ne aspoň všeobecne.

Dezén dreva alebo prirodzená textúra masívu pôsobí útulne, navyše na takom povrchu obvykle nie je vidieť každý odtlačok. Hodí sa ako do interiérov v retro štýle, tak ako dominanta do minimalistickej jedálne po boku dizajnových stoličiek či kresiel. Viac-menej to isté platí pre rôzne variácie na mramor a kameň.

Biela farba a iné svetlé odtiene vizuálne zväčšujú miestnosť a evokujú čistotu. Tienistou stránkou je, že na takej doske vynikne sebemenšia škvrna a smietka, takže počítajte s väčšou náročnosťou na údržbu.

Tmavšie tóny pôsobia autoritatívnym či moderným dojmom, zachádzajte s nimi ale citlivo – príliš veľa čiernych prvkov môže navodiť ponurú atmosféru. Najlepšie vyniknú v kontraste so svetlejšími a sýtejšími farbami. Aj tu sa pripravte na častejšiu údržbu – prach a iné drobné nečistoty sú na tmavom pozadí takmer neprehliadnuteľné, najmä ak ide o lesklý povrch.

Tak už máte svojho favorita?

Jedálenské stoly patria k dizajnovo veľmi rozmanitým kusom nábytku, takže nájsť medzi stovkami možností tú pravú môže pôsobiť ako náročná úloha. Veríme ale, že keď dôkladne zvážite všetko od praktických kritérií až po estetickú kompozíciu vašej jedálne, bude už to pre vás hračka. Tak nech vám pri ňom chutí!