Keď uzol na vreckovke nestačí alebo 5 metód, ktorými posilníte pamäť

Každý z nás sa aspoň raz v živote dostal do trápnej situácie, keď mu náhle pamäť vypovedala službu. A ako na potvoru sa to vždy stáva v tú najmenej vhodnú chvíľu. Ako tomu najjednoduchšie zabrániť? Zoznámte sa s vychytávkami, vďaka ktorým dáte výpadkom pamäti šach mat.

Trénujte telo i myseľ

Mozog funguje ako sval. Ak ho nebudete dostatočne trénovať, začne pomaly ochabovať. Bicáky si bez cvičenia tiež ťažko udržíte. Precvičovanie pamäti našťastie nevyžaduje žiadnu fyzickú námahu a nijak sa pri ňom nezapotíte. Podceňovať by ste ho ale nemali. Občasné zabúdanie síce patrí k normálnym mozgovým činnostiam, nesmie ale dosahovať extrému.

Prečo si pamätáme každý vnem inak dlho?

Aby to nebolo úplne jednoduché, ľudský mozog pracuje s tromi druhmi pamäti s ultrakrátkoukrátkodobou a dlhodobouUltrakrátka pamäť operuje s informáciami pochádzajúcimi zo zmyslových vnemov a uchováva ich len po nevyhnutne potrebnú dobu na spracovanie. Preto si nikdy nepamätáme všetky tváre, ktoré sme stretli cestou do práce. Pre mozog je táto informácia úplne zbytočná. Ak ju však vyhodnotí ako užitočnú, postúpi ďalej do krátkodobej pamäti. Do nej si ukladáme všetky aktuálne poznatky. Keď vás šéf požiada o stretnutie v zasadacej miestnosti, uloží sa táto výzva práve do krátkodobej pamäti. O rok si už na túto udalosť ťažko spomeniete. Požiada vás šéf o stretnutie v zasadacej miestnosti a vy sa následne dozviete, že ste dostali výpoveď, tento zážitok bude taký silný, že sa vám vryje do dlhodobej pamäti.

5 tipov, pomocou ktorých dáte zabúdaniu na frak

Kľúčom k úspechu je teda uložiť si všetky poznatky, ktoré sú pre vás dôležité, do dlhodobej pamäti. Ako sme už načrtli, sú na to potrebné zmyslovévizuálnezvukové a emočné vnemy sprevádzajúce situáciu. Jedine tak dáme podnet mozgu k tomu, aby si informáciu zapamätal. Teraz sa pozrime, ako to vyzerá v praxi. Skúste si naše tipy sami vyskúšať a overiť si, ktorý z nich mal u vás najväčší úspech.

Tip č. 1: Opakovanie je matkou múdrosti

Určite si pamätáte na školské roky, keď ste sa museli bifľovať učivo za učivom na testy a skúšky. Opakovaním ste si do hlavy vštepovali každú informáciu. Spomeniete si ale na všetky témy maturitných otázok? Hádame, že asi nie. Kameň úrazu totiž spočíva v tom, že po splnení takej skúšky už nemáme dôvod si učivo znova opakovať. Chcete-li túto metódu vyskúšať, odporúčame sa k podnetom, ktoré si chcete zapamätať, často vracať.

Tip č. 2: Kričte, tlieskajte, štekajte

Skúste si myšlienku spojiť so zvukovým vnemom. Ideálne úplne neštandardným a pokojne i kurióznym. Do dlhodobej pamäti sa ľahšie zapíšu tie aktivity, ktoré bežne nerobievate. Nevýhodou tejto techniky je, že budete možno v spoločnosti vyzerať ako blázon. A preto ju možno radšej praktikujte v súkromí. Nič to ale neuberá na jej efektivite. Vyskúšajte si to nabudúce, keď si budete niekam pokladať napríklad kľúče alebo peňaženku. Zamňaukajte ako mačka, zakikiríkajte ako kohút, nahlas zatlieskajte alebo trebárs zakričte „Dalamánek!“.

Tip č. 3: Zapamätanie na základe podobnosti

Teraz sa vrátime k situácii, ktorú sme spomenuli hneď na začiatku článku. Do firmy k vám príde nová kolegyňa a vy ju chcete predstaviť zvyšku kolektívu. Vo chvíli, keď vám oznámi svoje meno nová osoba, pozorne počúvajte. V duchu si jej meno niekoľkokrát zopakujte a skúste si ho spojiť s nejakou vecou. Opäť radíme vyberať kurióznu vec, ktorá vám z pamäti len tak nevypadne. Novú asistentku Silviu Vokurkovú si môžete spojiť so silnou uhorkou, programátora Miloša Mikšíka s milou myšou. Len si musíte dať väčší pozor, aby ste ich potom takto nepredstavili zvyšku pracovného tímu.

Tip č. 4: Pomôžte si farebným označením

Chystáte si prezentáciu na školenie väčšieho počtu poslucháčov. Text si opakujete dokola, a nie a nie si ho stále zapamätať? Posbírajte všetky farebné fixy alebo zvýrazňovače a pustite sa do farebného označovania kľúčových slov v texte. Kreslite si grafy, obrázky, piktogramy. Mozog si totiž lepšie pamätá farebne či inak vizuálne zvýraznené informácie v texte.

Tip č. 5: Metóda LOCI

Ako čerešničku na torte si nechávame prepracovanú mnemotechnickú pomôcku nazvanú metóda loci. Spočíva v spojení informácií, ktoré si potrebujete nutne zapamätať, so špecifickým miestom. Môžete ju poznať aj pod názvom metóda trás alebo pamäťový palác. Funguje na úplne jednoduchom princípe, vďaka ktorému si môžete ľahko zapamätať nespočetné množstvo informácií.

Predstavte si miesto, ktoré poznáte naozaj naspamäť. Môže to byť cesta do práce, obývačka, záhradný altánok alebo vaša kancelária. Počas chvíľky by vám malo naskočiť, kde sa v tom mieste čo nachádza. Ak zavriete oči, máte tento pamäťový palác živo pred sebou. Použime pre náš príklad trebárs fiktívnu obývačku. Zatvárate oči a zhmotňuje sa pred vami sedačka, vedľa nej konferenčný stolík a oproti televízny stolík s televíziou. Vľavo od televízie sa nachádza knižnica, napravo zase reproduktory. Pravý dolný roh okupuje jedálenský stôl s čiernym obrusom a sivým prestieraním.

Teraz si ku konkrétnym veciam v miestnosti priraďte pojmy, ktoré si potrebujete zapamätať. Ideálne je vyberať buď veľké a výrazné predmety alebo tie s citovou väzbou. Odporúčame vynechávať ľahko prehliadnuteľné drobnosti. Dôležité je tiež voliť veci na základe podobnosti s pojmom, ktorý si chcete zapamätať. Akonáhle sa vám podarí spárovať všetky termíny s predmetmi vo vašom pamäťovom paláci, predstavujte si, ako ním stále prechádzate. Toto neustále prechádzanie trasou má za cieľ automatizáciu procesu zapamätania. Termíny vám budú zrazu lepšie naskakovať do hlavy.