7 tipov, ako vyťažiť maximum z offline propagácie

Virtuálny svet ponúka nekonečnú reklamnú plochu. Reklama všade, kam sa pozriete. Samé bannery, newslettery, e-katalógy, TV spoty… Zastavili ste sa však v bode, kedy premýšľate, čo viac urobiť pre to, aby o vás bolo počuť? A čo skúsiť starú dobrú offline cestu?

Na skok do dávnej minulosti

Počiatky offline marketingu môžeme hľadať dokonca hlboko v staroveku. Samozrejme, nie pod týmto termínom. Tendenciou dnešnej doby je totiž všetko škatulkovať a pomenovávať najlepšie cudzími výrazmi. Prvá reklama uzrela svetlo sveta s prvým spokojným zákazníkom a bola v podobe ústneho odporúčania. Ovládal-li napríklad taký hrnčiar dokonale svoje remeslo, rýchlo sa to o ňom rozkričalo. Dnes je tomu však inak. Málo kto si vystačí s pouhým odporúčaním od známeho. Čím teda začať? Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko vám offline svet ponúka.

Tip 1: Pri tvorbe vizitky zapojte fantáziu

Tým najmenším médiom, ktoré pomôže propagovať váš obchod, sú vizitky. Malý kúsok papierika s logom, kontaktom, obchodným zameraním a možno QR kódom s odkazom na váš web. Aké jednoduché. Nenechajte si nahovoriť, že používanie vizitiek je dnes prežitkom a že tento spôsob reklamy je dávno mŕtvy. Vizitky jednoducho sú a budú stále jedným z najzákladnejších nástrojov pre styk so zákazníkmi. Nespočet inšpirácií, ako kreatívne poňať tvorbu vizitky, nájdete na internete. Odlišujte sa od konkurencie a dodajte obyčajnej vizitke pridanú hodnotu. Podnikáte-li v záhradníctve, čo tak vsadiť na vodou rozložiteľnú vizitku so semienkami bylín vo vnútri?

Tip 2: Inzercia v lokálnom denníku? Môže byť

Potenciál sa skrýva tiež v inzercii v menšom lokálnom zpravodaji. Mnohokrát umiestnenie takého reklamného banneru nestojí ani veľké imanie. Najmä to má zmysel, ak ste firma, ktorá loví v „miestnych vodách“. Odberateľ totiž počíta s pravidelnou obsielkou v schránke a nenásilnou formou sa tak dozvie o vašich službách. Opäť tu platí pravidlo, že čím prepracovanejší máte vizuál, tým viac čitateľov si vás všimne.

Tip 3: Malá pozornosť poteší každého

Ďalším tipom, ktorý vám môže pomôcť, sú darčekové predmety. Tie pribaľte do balíka napríklad po dosiahnutí vami určenej výšky objednávky. Odporúčame vyberať medzi univerzálnymi predmetmi, ktoré neurazia a zároveň budú k užitočnosti. Napríklad takých guličkových pier nie je nikdy dosť. Praktickým darčekom môže byť aj dáždnik, kalendár alebo plátenná taška s vaším logom. Ak máte podnikanie zamerané na určitý typ obchodu, dajte prednosť personalizovaným darčekom. Riadenie firmy predávajúcej dekoratívnu kozmetiku predpokladá, že vašou cieľovou skupinou sú predovšetkým ženy. Skladací meter alebo šuplerka nadchne však máloktorú. Zato taký hydratačný krém na ruky úspech určite sklidí.

Tip 4: Distribúciu letáku majte premyslenú do detailu

A ako sú na tom papierové letáky? Ich distribúcia je pomerne komplikovaná. Budete sa musieť zamerať na to, komu ich vhazujete do poštovej schránky. Nemusíte sa totiž trafiť do vašej cieľovej skupiny a z marketingového zámeru sa tak môže stať skôr výkrik do tmy. Nie každý ich navyše vyberá s úsmevom. Obzvlášť, keď má na schránke nalepené oznámenie „reklamné letáky nevhadzovať“, ktoré je potrebné rešpektovať. Radšej si ich nechajte na veľtrhy a iné podujatia, počas ktorých ich potenciál využijete ďaleko viac. K tomu sa ale teprve dostaneme.

Tip 5: Inzerujte na frekventovaných miestach

Pozornosť prípadných zákazníkov môže pritiahnuť graficky vydarený reklamný plagát umiestnený na frekventovanom mieste. Prenajať si môžete plochu citylight nositeľov na zastávkach mestskej hromadnej dopravy. Názov vám možno nič nenapovie, a pritom sa s nimi stretávate skoro denne. Sú to osvetlené rámy s plagátom, ktoré nahrádzajú jednu zo stien zastávky. Využiť môžete tiež plochu lokálnych reklamných stĺpov. V tomto prípade sa fantázii medze nekladú. Len sa uistite, že vylepovaním plagátov na danom mieste neporušujete slovenskú legislatívu.

Tip 6: S áčkom nie ste žiadne béčko

Mnohí z vás si možno myslia, že reklamné áčka dávno odvial vietor. Pravdou je, že ich naozaj čiastočne zatienili iné médiá na prezentáciu, ale svoje postavenie si predsa stále držia. A to najmä v miestach, na ktorých sa kumuluje veľké množstvo podnikov. Najčastejšie to býva v historických centrách miest, kde prechádzajúci človek nemá čas rozhliadať sa a pozerať do výlohy každého z obchodov.  Áčko je hneď „na ráně“. Ponuka denného menu, prebiehajúce akcie, alebo len milé pozvanie do podniku. Aj tu platí, že čím lepšie ho graficky spracujete, tým viac pozornosti od okoloidúcich získate.

Tip 7: Komunikácia „face to face“ vyhráva na plné čiare

Veľtrhy, konferencie a iné spoločenské podujatia sa priamo ponúkajú k tomu oslovit čo najširšie publikum. V tomto prípade môžete skombinovať hneď niekoľko offline prostriedkov na propagáciu naraz. Nebuďte hanbliví a prezentujte verejne svoje remeslo a služby. Čo je viac než kontakt z očí do očí a zodpovedanie všetkých otázok eventuálnych zákazníkov? Pomocou takého rozhovoru získate nepreberné množstvo informácií, počínajúc potrebami cieľovej skupiny a ich obavami končiac.

Rozhodli ste sa, že práve tento spôsob propagácie chcete vyskúšať a prvýkrát sa vydať na veľtrh podnikania. Ako ale uchopiť túto príležitosť pevne do rúk a vytĺcť z nej čo najviac? Nepodceňte prípravu a nachystajte si všetky reklamné poutače. Pre tieto akcie odporúčame najmä samostatne stojace banner profily, windtalkeryinformačné stojany, už zmienené letáky a vizitky. Buďte pripravení na všetky možné všetečné otázky a nenechajte sa otráviť. Obrňte sa trpezlivosťou, empatiou, a najmä ľudským prístupom.