Ako sa starať o poťahové materiály?

Zaobstaranie čalúneného nábytku prináša nielen radosť, ale aj starosť o to, aby vydržal čo najdlhšie. Opakované utieranie poťahu počas sedenia, pot a priame slnečné svetlo mu dávajú zabrať. Prečítajte si, ako sa o poťahy starať, aby vyzerali stále ako nové.

Pravá koža

Pravá koža je exkluzívny materiál, o ktorý by ste naozaj neradi prišli kvôli zle zvolenej starostlivosti. Jej údržba je však jednoduchá. Na jej povrchu totiž neulpieva toľko prachu, ako je tomu práve u látkových poťahov. Preto stačí raz za čas vytiahnuť ručný vysávač s jemnou kefkou a prachové častice vysať najmä z horšie dostupných miest. Netlačte však plastovou hubicou vysávača na kožené čalúnenie príliš silno, mohli by ste neúmyselne poškriabať jeho povrch. Rovnako jednoducho ho môžu poškriabať pazúriky domácich miláčikov.

Ak sa vám nedopatrením podarilo poliať nábytok tekutinami alebo inak zašpiniť, odporúčame v prvom kroku priložiť na zašpinené miesto papierovú utierku. Odsaje veľkú časť vlhkosti z materiálu. Ak rozliata tekutina zanechala na koženom poťahu nepeknú škvrnu, máte dve možnosti, ako situáciu vyriešiť. Prvou, ekonomickejšou, je použiť veľmi zriedený roztok destilovanej vody a mydla na vodnej báze. Tento roztok pomocou mäkkej handričky jemne vmasírujte do postihnutého miesta. Druhou možnosťou je zakúpiť si spolu s čalúneným nábytkom sadu na jeho čistenie. Šampónov, kondicionérov a čističov pravej kože je nespočetné množstvo, a preto je vždy najlepšie spýtať sa priamo predajcu nábytku, aký prostriedok vám sám môže odporučiť. Vyhnite sa čističom obsahujúcim bielidlo. A pamätajte, že každý poťahový materiál vyžaduje zvláštnu starostlivosť a nájsť jeden univerzálny prostriedok na čistenie všetkých je nereálne.

Pred tým, než začnete čistiť škvrnu prípravkom alebo roztokom, uistite sa na menej viditeľnej časti poťahu, či prostriedok jeho povrch neznehodnotí. Až potom začnite so samotným čistením. Aby vám nábytok čalúnený do pravej kože vydržal čo najdlhšie, je vhodné sa oň pravidelne starať. Raz za čas ho vyčistite šampónom na pravú kožu a pretrite vhodným kondicionérom.

Eko koža

Alternatívou ku koženým poťahom je eko koža alebo syntetická koža. Svojím vzhľadom a vlastnosťami verne napodobňuje pravú kožu. Ak sa vám štruktúra pravej kože páči, ale nechcete za ňu utrácať toľko peňazí či nesúhlasíte s chovom zvierat pre kožiarsky priemysel, je pre vás syntetika ideálnou variantou. Čo sa týka jej údržby, je na tom veľmi podobne ako pravá koža.

Pri čistení škvŕn opäť používajte destilovanú vodu v kombinácii s mydlom na báze vody alebo špeciálne prostriedky na eko kožu. Po dočistení nesušte nikdy eko kožu horúcim vzduchom, mohla by jednoducho popraskať a také škody sa len ťažko vracajú. Počítajte s tým, že s niektorými škvrnami je bohužiaľ boj vopred prehratý. To sa týka najmä liehových popisovačov, atramentu alebo zafarbenia od nekvalitného oblečenia púšťajúceho farbu.

Látkový poťah

Na rozdiel od pravej a syntetickej kože sú textilné poťahy predsa len v jednej veci praktickejšie. V prípade znečistenia s nimi nie je potrebné preháňať jednaním ako v rukavičkách. To samozrejme neznamená, že môžete prípadné škvrny odstraňovať pomocou hrubého kartáča! Avšak parné čističe a vysávače nie sú pre hrubšie textílie takým problémom ako pre kožené poťahy. Pri znečistení textílie postupujte podobne ako u kožených materiálov.

Ak je povrch poliaty tekutinou, nasajte ju papierovou utierkou. Potom použite k čisteniu roztok čistej vody s mydlom alebo špeciálny prostriedok na látkové poťahy a mäkkú handričku, pomocou ktorej jemnými krúživými pohybmi vmasírujete čistiaci prostriedok do textílie. Horúci vzduch pri sušení v tomto prípade nenapácha škody ako u kože. Nevýhodou látkových poťahov je však jednoduchšie ulpievanie prachu a žmolkovanie textílie kvôli jej častému utieraniu.