Ako vyzrieť na sedavé zamestnanie?

Osemhodinovú zmenu presedíte často na jednom mieste, na jednej stoličke, v jednej polohe. Sedavé zamestnanie naozaj nie je žiadna sranda. Skôr alebo neskôr sa začnete stretávať s nežiaducimi zdravotnými problémami. Inšpirujte sa v článku, ako s týmito nepríjemnosťami navždy zatočiť a ideálne sa im naučiť predchádzať.

Bez správnej kancelárskej stoličky sa nezaobídete

Prvým krokom k úspešnému boju proti neduhom spôsobeným sedavým zamestnaním je zaobstarať si vhodnú kancelársku stoličku a naučiť sa na nej správne sedieť. Jedno bez druhého bohužiaľ fungovať nebude. Aj na tej najkvalitnejšej stoličke si nesprávnym sedením môžete privodiť zdravotné problémy. Rovnako si nepomôžete správnym držaním tela na nevhodnej stoličke.

Ideálnym riešením je vybrať si kancelársku stoličku vybavenú na mieru vašim potrebám. Počiatočným kritériom výberu je nosnosť stoličky, ktorá by mala byť vyššia než hmotnosť používateľa.

Ďalším na rade je mechanika, ktorá pohybuje sedákom a operadlom stoličky. V dnešnej dobe si môžete vyberať z pestrej škály rôznych mechaník – od základnej, zaisťujúcej iba otáčanie a výškové nastavenie, až po revolučnú balančnú mechaniku. A teraz sa poďme s týmito typmi detailnejšie zoznámiť.

Mechanika, základ každej stoličky

Ako sme už spomenuli, základná mechanika ponúka iba výškové nastavenie kancelárskej stoličky a jej otáčanie. Neumožňuje hojdanie ani aretáciu v rôznych polohách. Postará sa iba o štandardné podmienky nutné pre zdravé sedenie, avšak k dlhodobému používaniu ju neodporúčame.

Ďalším typom je hojdacia mechanika ako najbežnejší mechanizmus vyskytujúci sa pri otočných stoličkách a kreslách. Umožňuje klasické hojdanie, počas ktorého sa operadlo so sedákom nakláňajú stále v rovnakom uhle. Tuhosť hojdania si môžete sami regulovať a stoličku zaaretovať v zvolenej polohe. Odporúčame ju predovšetkým na sedenie kratšie než 8 hodín denne.

Pokročilejším mechanizmom je synchronná mechanika. U nej sa operadlo so sedákom pohybujú závisle na sebe – pri nastavení operadla sa prizožije aj sedák. Na takejto stoličke potom môžete bez obáv z bolestí chrbta sedieť aj dlhšie než 8 hodín denne. Na opačnom princípe funguje asynchronná mechanika, vďaka ktorej sa sedák s operadlom polohujú zvlášť. Jej výhodou je veľká variabilita sedenia.

Napokon ešte zmienime balančnú mechaniku, ktorou disponujú iba zdravotné stoličky. Jedná sa o najnovší počin v oblasti zdravšieho sedenia a správneho držania tela. Mechanika vo svojej podstate simuluje sedenie na gymnastickej lopte.

Upravte si stoličku podľa svojich potrieb

Nezabudnite ani na rad vylepšení, vďaka ktorým si sedenie počas pracovného dňa spríjemníte. Medzi tie najobľúbenejšie patrí nastaviteľná hlavová a bedrová opierkahĺbkový posun sedákavýškovo nastaviteľné operadlo chrbtasedák vyplnený pamäťovou penou, vysúvacia opierka nôh a regulovateľné podrúčky. A práve zásluhou všetkých vyššie spomenutých ergonomických prvkov máte nakročené správnym smerom k bezbolestnému sedeniu za kancelárskym stolom.

6 tipov, ako vyzrieť na nepohodu pri sedení

Druhým nemenej dôležitým krokom je naučiť sa správne sedieť a ergonomicky si prispôsobiť svoje pracovné miesto. Tu vám prezradíme niekoľko tipov, ako jednoducho dosiahnuť zdravé sedenie.

  1. Na stoličke seďte vzpriamene a nehrbte sa. Zadok posuňte čo najviac dozadu a bedrami sa opierajte o bedrovú opierku.
  2. Snažte sa počas dňa meniť polohu trupu. Chvíľu seďte rovno, chvíľu v záklone a chvíľu ľahko predklonení. Znížite tým napätie svalstva a uľavíte chrbtici.
  3. Výška dosky stola by mala byť totožná s výškou vašich lakťov. Počas písania na klávesnici by malo predlaktie s nadlaktím zvierať uhol 90°. Rovnaký uhol by malo zvierať aj lýtko so stehnom v kolene.
  4. Zdravá vzdialenosť monitora od očí je 45-70 cm. Uhol pohľadu by k nemu mal byť kolmý a smerovať ľahko nad stred obrazovky.
  5. Nohy by mali mať dostatočný priestor na pretiahnutie.
  6. Pravidelne sa preťahujte. Každú hodinu sa prejdite pár krokov a urobte si niekoľko preťahovacích cvikov. Pripomenúť vám to môže napríklad upozornenie na telefóne. Dýchajte zhlboka a upokojte svoju myseľ.

V kombinácii so správne zvolenou kancelárskou stoličkou snehová guľa v podobe bolestivých chrbtov teraz hravo porazíte.