Garáž, dielňa, sklad. Čo im nesmie chýbať?

Či už ste profesionálny remeselník, alebo zapálený domáci majster, zaslúžite si na svoju prácu bezpečné a dobre vybavené prostredie. Aké náradie nesmie chýbať práve vo vašej dielni, viete samozrejme najlepšie vy sami. Nepodceňte však ani výber toho správneho nábytku a doplnkov. Pretože bez nich by to nešlo.

Dielňa nie je obývačka

Od dielenského ponku alebo skrine na náradie nečakáte módny dizajn s krásnou naleštenou doskou – vzhľad tu naozaj nie je hlavnou prioritou. Namiesto toho hrajú prím praktické kritériá ako stabilita, odolnosť a spoľahlivosť. Zabudnite teda na to, že by ste si do garáže dotiahli vyslúžilý stolík z svačiny jedálne – potrebujete pevnú konštrukciu a materiály, ktoré niečo vydržia.

Poriadny stôl je základ

Filozofia pevnosti sa odráža napríklad v konstrukcii stolov určených do dielne. Zvyčajne ide „len“ o hrubšiu dosku z pevného materiálu (napríklad z bukovej škárovky) na robustnej kovovej podnoži. Jediným estetickým dilemou je farba laku.

Prvým kritériom pri výbere budú rozmery – aký veľký stôl potrebujete? A na aký máte v dielni miesto? Nastaviteľná podnož s so sebou síce nesie o niečo vyššiu cenu, otvorí vám ale nové možnosti – pri rôznych činnostiach sa optimálna výška pracovnej dosky môže líšiť. Vaše chrbát vám za výber tej správnej poďakuje.

Na obzvlášť ťažkú prácu zvážte model vystužený čelnou doskou.

A kam s náradím?

Už ste niekedy hľadali ten správny inbus v kope náradia, skrutiek, náhradných dielov a bůhviečoho ešte? Je to otrava. Zdržiava vás to. A hrozí, že sa o niečo poraníte. Aby vám šla práca poriadne od ruky, je potrebné mať vo veciach poriadok.

Podobne ako stoly sa aj dielenské skrine sústreďujú v prvom rade na odolnosť a funkčnosť. Kovovú konštrukciu len tak niečo nepoškodí a vďaka zámku môžete v dielni bez starostí nechať aj drahšie (alebo nebezpečnejšie) vybavenie. Pred deťmi či nenechavými kolegami bude v bezpečí.

Každý, kto pracuje s množstvom kľúčov, ocení kompaktné skrinky, kam ich môže bezpečne a prehľadne uložiť niekoľko desiatok.

Fortel? Áno, myslíte Fortelock

Do dielenských aj skladových priestorov, kde počítate s nerovnomernou záťažou či prudkými nárazmi, odporúčame moderné podlahy Fortelock. Ide vlastne o veľké puzzle z odolného PVC, ktoré ľahko a rýchlo namontujete na ľubovoľný podklad (ak je bez väčších nerovností).

Odměnou vám bude protišmykový, všeobecne odolný povrch, po ktorom nemusíte chodiť po špičkách. A vďaka systému kanálikov AirFlow sa pod podlahou nedrží voda – pleseň nemá šancu.

K dispozícii je hneď niekoľko typov, do dielne odporúčame najmä radu Industry, stavanú na vysokú záťaž.

Rozšírte svoje možnosti

Vyššie

Potrebujete občas pracovať vo väčšej výške alebo niečo vytiahnuť z hornej police? Robiť čokoľvek s rukami nad hlavou je nielen nepohodlné, ale tiež nebezpečné. Zavolajte na pomoc schodíky – moderné hliníkové modely sú pevné, relatívne ľahké a dajú sa zložiť, takže vám nezaberú moc miesta, keď ich nepoužívate.

Oproti klasickému rebríku sa na schodíkoch pohodlnejšie stojí, navyše ich nemusíte o nič opierať. Najviac manévrovacieho priestoru ponúkne plošina na samom vrchole, takže pri výbere berte do úvahy, v akej výške budete najčastejšie pracovať.

Ďalej

Máte v hlave skvelý projekt. Dojdete na záhradu alebo na druhý koniec haly s rozbrusovačkou, lenže ejhle – žiadna zásuvka. S predlžovacím káblom na to budete pripravení. Variant je celá rada, líšia sa predovšetkým dĺžkou kábla a počtom zásuviek.

Ak pracujete s elektrinou vonku, uistite sa, že je „predlžovačka“ pre vonkajšie využitie prispôsobená. Napríklad s touto si poradíte aj na veľkej záhrade.

Pohodlnejšie

Vedľa nepostrádateľného vybavenia existujú aj rôzne vychytávky, bez ktorých sa síce nejako obídete, s nimi ale bude práca jednoduchšia a príjemnejšia.

Žmúrite v šere alebo márne hľadáte uhol, z ktorého konečne uvidíte, kam patrí ten malinký skrutku? Rozsvieťte si na to! Na otravnú háveď si pre zmenu posvieti odpudzovač hmyzu – uvidíte, že bez komárov sa hneď budete lepšie sústrediť.

Sklady, dielne aj garáže často trpia nedostatočným vykurovaním. V zime vašim skrehli prstom vráti zručnosť elektrický ohrievač vzduchu. Modernou alternatívou sú potom infračervené ohrievače, ktoré sú o niečo hospodárnejšie a nevíria prach – ideálne pre alergikov.

Zvyšok už je na vás

Veríme, že s týmito tipmi si dielňu, garáž či výrobnú halu zariadite tak, aby v nej bola radosť pracovať. A keď sa remeslo robí s chuťou, výsledky sa vždy dostavia. Tak do toho – ukážte svetu, čo viete.