Ako vybrať kancelársky nábytok?

Plánujete renováciu kancelárie alebo sa len obzeráte po novom nábytku, ktorý by dodal firemnému interiéru „šmrnc“? Kancelársky nábytok by mal spĺňať estetickú funkciu a zároveň hľadisko funkčnosti. Aby sa vám pohodlne pracovalo a zároveň ste urobili dojem na svojich obchodných partnerov, klientov a návštevy.

Ako ale vybrať ten správny kancelársky nábytok, ktorý bude spĺňať všetky vaše nároky? Nižšie vás zoznámime s kritériami, ktoré vám pomôžu sa rýchlejšie na trhu s kancelárskym nábytkom zorientovať a pri nákupe neprohlúpnuť.

Kvalita vždy niečo váži

A to doslova. Čím je daný kus nábytku ťažší, tým viac materiálu bolo spotrebované na jeho výrobu. V prvom rade vám odporúčame voliť medzi takými kúskami, ktoré sa vám v nadsázke nebudú kývať pri silnejšom prievane.

Zároveň myslite aj na nosnosť nábytku. Kancelárska technika, výpočtové prístroje, šanóny plné dokumentov – s tým všetkým si musí nábytok poradiť, bez toho aby sa pod nimi začal prehýbať.

Silnejší má navrch

Jedným z ďalších ukazovateľov kvality kancelárskeho nábytku je hrúbka jeho dosiek. Čím hrubšie totiž dosky sú, tým pevnejší a robustnejší je daný kus nábytku. A o to viac by vo vás mal začať vzbudzovať záujem.

Tenšie police a pracovné dosky odporúčame oblúkom obchádzať. Aj keď môžu akokoľvek dobre vyzerať, opotrebovávajú sa veľmi rýchlo a čoskoro vypovedajú službu.

Hrúbka dosiek kancelárskeho nábytku

Samotné dosky nábytku môžeme deliť na 2 typy: horné doskyostatné dosky a konštrukcie. Horné dosky sú spravidla tie najhrubšie na celej konštrukcii. Chránia totiž kostru nábytku a dodávajú mu potrebnú pevnosť. Pracovné dosky stolov si musia hravo poradiť aj s ťažšou výpočtovou technikou a korpusy skríň zabezpečiť dokonalú stabilitu. S týmito doskami sa stretnete u všetkých prvkov – od stolov až po archivačné skrine. Najčastejšie sa ich hrúbka pohybuje okolo 22 mm až 54 mm.

Medzi ostatné dosky patria napríklad konštrukcie, podnož, dno či paraván. Ich hrúbka býva oproti horným doskám nižšia, a to v rozmedzí 16 mm až 38 mm.

Ohraničenie nábytku

Na ohraničenie nábytku slúžia tzv. ABS hrany, ktoré ukončujú horné dosky v tých najdôležitejších miestach – pozdĺž hrán. Plnia ochrannú funkciu človeku pred nechcenými údermi či nárazmi na hranu. Zároveň fungujú ako dekoratívny prvok vylepšujúci celkový vzhľad nábytku.

Aký dezén sa k vám hodí najlepšie?

Aby ste docielili jednotný vzhľad, odporúčame vám vybaviť svoju kanceláriu len jednou nábytkovou radou. Jej prvky sa totiž skvele dopĺňajú a vytvárajú elegantný celok.

Dezén čiže farebná varianta nábytku o vás môže navyše mnohé prezradiť. Svetlé dezény, akými sú napríklad javor, buk a agát, navodzujú príjemnú a pokojnú atmosféru. Opticky zväčšujú celý priestor kancelárie a poteší vás ich reprezentatívny vzhľad.

Naopak tmavé farebné varianty, medzi ktoré patrí wenge a čierna, vyjadrujú stabilitu a autoritu. Najlepšie sa teda hodia do kancelárií vyššieho manažmentu a vedenia firmy.

Bez čoho sa v kancelárii skrátka nezaobídete?

Kancelársky stôl

Kancelársky stôl je úplným základom každej kancelárie, trávite pri ňom totiž väčšinu svojho času. Mal by byť dostatočne vysoký, priestranný a zároveň zladený so zvyškom kancelárie. Koniec koncov ho predsa uvidí každá návšteva ako prvý.

Aký vysoký stôl vybrať?

Výšku stola vyberajte na základe toho, ako vysokí ste vy sami. Najčastejšie sa stretnete so stolmi vysokými 75-76 cm. V dnešnej dobe na obľube stúpajú aj výškovo nastaviteľné stoly, ktoré vám umožňujú kombinovať prácu v sede i v stoji.

Vaša výška Výška stola
160-170 cm 65-65 cm
170-185 cm 67-75 cm
185-200 cm 75-80 cm

Akú rolu hrá dĺžka a hĺbka stola? 

U kancelárskych stolov sa najčastejšie stretnete s dĺžkou od 120 cm do 200 cm. Čím dlhší stôl je, tým viac priestoru získate pre zariadenia, ktoré potrebujete na prácu. Podobne dôležitú rolu hrá aj hĺbka stola.

Rovný, alebo rohový stôl?

Rovný kancelársky stôl odporúčame pre tých, ktorí sa venujú práci na PC, alebo klasickej papierovej administratíve. Rohový naopak pre tých, ktorí tieto dve práce kombinujú súčasne a môžu si tak pracovnú dosku vyhradiť pre každú prácu zvlášť.

Kancelársky kontajner

Kontajner skvele dopĺňa kancelársky stôl. Slúži predovšetkým ako hlavný úložný priestor na všetko, čo nechcete alebo nepotrebujete na stole mať. Môžu byť pojazdné alebo prístavné. U nábytkov vyšších rád sú tiež vybavené centrálnym zamykaním.

Pojazdný, alebo prístavný?

Hlavnou výhodou prístavných kontajnerov je, že môžu až o niekoľko desiatok centimetrov rozšíriť pracovnú plochu stola. U niektorých nábytkov môžu dokonca zastúpiť aj samotnú podnož.

Naopak pojazdný kontajner ľahko premiestnite v prípade, že potrebujete kanceláriu prestaviť.

Kancelárske skrine

Skrine neodmysliteľne patria do každého obývaného interiéru. Poskytujú dostatok priestoru na všetky dokumenty a vypĺňajú a zútulňujú ho. Skrine delíme na nízke, stredné a vysoké. Môžete si ich zaobstarať s dverami aj bez dverí, šatníkové i klasické.

Akú skriňu vybrať?

Nízke skrine sú vo väčšine prípadov prístavné k stolom. Preto rovnako ako prístavné kontajnery rozširujú pracovnú plochu a ponúkajú ďalší úložný priestor.

Stredné skrine sú vhodné na umiestnenie vecí, ktoré nechcete alebo nepotrebujete mať na stole. Napríklad kvety, tlačiarne, interiérové doplnky a pod.

Vysoké skrine slúžia primárne ako veľký úložný priestor vo forme políc. U šatníkových skríň potom môžete oblečenie zavesiť na šatníkovú tyč.

S dverami, alebo bez?

To je predovšetkým otázka súkromia. Ak do skrine ukladáte veci, ktoré chcete skryť pred návštevou či kolegami, je vhodné zvoliť skriňu s dverami. Skriňa s dverami navyše pôsobí robustnejšie.

Klasickú skriňu, alebo šatníkovú?

Šatníkové skrine sú oproti klasickým vybavené šatníkovou tyčou, ktorá slúži na zavesenie vešiakov s oblečením. Vo väčšine rád nábytkov však nie sú opatrené zámkom.