Malé nahliadnutie do histórie herných stoličiek alebo Prečo sú tak obľúbené?

Vyskakujú na vás odevšad ako huby po daždi a vy si stále hovoríte, čo je na tých herných stoličkách tak prevratné? Nahliadnite s nami pod škrupinu športovcov, ktoré sa hodia nielen na hranie videohier a streamovanie. Prečo sú tak obľúbené?

Z reality skokom do virtuality

S vývojom technológií občas zabúdame na okolitý svet a dávame prednosť tomu virtuálnemu. Už je to dávno, kedy mladí ľudia trávili najčastejšie všetok svoj voľný čas mimo domova. Internet totiž poskytuje nekonečný priestor na vyjadrenie, anonymitu a nespočet možností zábavy. A nemusíte kvôli tomu vynaložiť ani najmenšie úsilie.

Stačí pár klikov a nasadnete do závodných áut, premeníte sa vo vojakov bojujúcich vo druhej svetovej vojne, stanete sa vrahmi v postapokalyptickom svete, vtelite sa do šéfkuchárov, alebo jednoducho jazdíte v kombajnoch a oráte pole. Možností máte neobmedzené.

Sexy archeologičkou za 3 sekundy?

Vo virtuálnom svete sa stávate anonymnou jednotkou. Nikto sa vás nebude pýtať na osobné, finančné ani partnerské problémy. A preto do neho uteká stále viac jednotlivcov. Pri hraní počítačových hier si môžete zo čela zložiť nálepku „Josef Novák, finančný analytik“ a premeniť sa v nespútanú Larou Croft, šplhajúcu po vrcholoch hôr a zažívajúcu jedno dobrodružstvo za druhým.

Od 80. rokov minulého storočia, keď priemysel počítačových hier zaznamenal prvý významnejší rast, sa zmenilo mnoho. Hráči si nevystačili s obyčajnými plošinovkami a ich náročné požiadavky dali dôvod vývojárom vylepšovať grafické rozhranie a herné prostredie. Čas strávený za monitormi počítačov sa postupne predlžuje, pretože sa nedokážete od hry odpútať.

A zrodila sa herná stolička

Z toho dôvodu sa začiatkom tohto milénia obrátila pozornosť na stoličky, na ktorých počas hrania hier sedíte. Vznikol dnes už zavedený pojem „herná stolička“. Ich účelom je poskytnúť hráčom pohodlné a zároveň zdravé sedenie po celý čas hrania. A preto sa také značne odlišujú od klasických otáčavých stoličiek. Ak niekedy narazíte na online prenosy z e-šport šampionátov či aktuálne veľmi obľúbené herné streamy, všimnite si, že hráči nikdy nesedia na obyčajnej kancelárskej stoličke.

V čom sa herná stolička líši od klasické otáčavej?

Všetky herné stoličky majú hneď niekoľko spoločných znakov. Tým prvým a najvýraznejším je ich dizajn. Športový vzhľad napodobňujúci sedačky závodných áut. Tento nápad sa zrodil s narastajúcou obľubou závodných hier. Výrobcovia a dizajnéri sa snažili o to, aby sa hráč dokázal preniesť do hry nielen myšlienkou, ale aj telom.

Najčastejšie sa u nich stretnete s koženkovým a látkovým poťahom. Umelú kožu volia najmä tí používatelia, ktorí dávajú prednosť elegantnému vzhľadu. Jej nevýhodou je však znížená priedušnosť, za ktorú nebudete radi najmä počas horúcich letných dní. Prednosťou je však oproti látkovému poťahu ľahká údržba.

Ďalším spoločným znakom je ich tvar. Na rozdiel od klasických kancelárskych modelov je operadlo herné stoličky po stranách ľahko zahnuté dovnútra. Aby udržalo „jazdca v sedle“. Často u neho uvidíte prúduchy v oblasti krčnej chrbtice. Napomáhajú totiž lepšiemu odvetrávaniu kontaktné zadnej časti stoličky.

Konštrukcia herné stoličky je oveľa robustnejšia, pretože počíta so zvýšeným pohybom sediaceho. Keď sa sústreďujete, prirodzene sa nakláňate na stoličke dopredu. Podarí-li sa vám vyhrať „zápas“, často sa prudko odsuniete od stola. A emócie pri prehre vás mnohokrát nútia buchnúť rukou do operadla. Herná stolička musí jednoducho s takýmito pohybmi počítať.

Veľkorysé množstvo rôzneho príslušenstva z nich robí stoličky, na ktorých môžete propařit celú noc. Vďaka nastaviteľným područkám, opierke hlavy a bedier, polohovaniu vysokého zadného operadla sa vám bude sedieť ako na obláčiku. A zásluhou všetkých vyššie spomenutých vlastností a predností si získali priazeň nielen hráčov, ale aj užívateľov hľadajúcich netradičnú stoličku do pracovne alebo kancelárie.

Pre hráčov i manažérov

V dnešnej dobe totiž herné stoličky svojmu majiteľovi automaticky nálepku hráča neprišívajú. Čím ďalej tým častejšie sa s nimi stretávame aj v kancelárskom prostredí. Zásluhou svojho extravagantného dizajnu sa ľahko stanú dominantou interiéru. Sú neprehliadnuteľné a originálne.

Ako sme už vyššie spomenuli, herné stoličky sú konštruované tak, aby sa na nich používateľ cítil dobre aj po dlhom sedení a nezničil si chrbát. A takisto tento argument platí na workoholikov pracujúcich (s ľahkou nadsázkou) od úsvitu do súmraku. Prečo si nepořídit stoličku, nad ktorou urobí každý „Wow!“, a zároveň nemusíte riešiť obavy zo stuhnutých chrbtov a zablokovanej krčnej chrbtice?

U kancelárie to však nekončí. Polohovanie operadla si úplne získalo aj „houm-ofisákov“ a podnikateľov, ktorí doma prácu u počítača striedajú so zábavou. Z kancelárskeho softvéru sa prepína do okna s multimediálnym prehrávačom, sklopí operadlo herné stoličky a strávi zaslúženú pauzičku sledovaním seriálu vleže. Z pracovného do relaxačného módu za pár sekúnd a bez námahy.

Herné stoličky sú jednoducho trendy a ich fanúšikovská základňa je naozaj pestrá.