Dnes podávame radosť alebo Na čo myslieť pri zariaďovaní jedálne?

 

Povedzme si to otvorene – väčšina z nás radšej jedlo zje, než uvarí. Jedlo nie je len zdrojom potrebných živín, ale hlavne má byť zdrojom radosti. Jedlo spája. Rovnako tak je však dôležité, kde si svoj obed, večeru alebo len drobnú desiatu užijeme. Pretože večerať na rozvrzanej stoličke pri stole, ktorý máte pomaly pod bradou, nie je žiadna výhra.

Takže ako to urobiť, aby sme sa my, naši hostia, ale napríklad aj zamestnanci a kolegovia cítili počas obedovej pauzy v pohode? Poďte sa s nami inšpirovať, ako vybrať jedálenský nábytok!

Na čo si dať pozor:

  • Veľkosť stola
  • Tvar stola
  • Výška sedadla
  • Materiál
  • Estetická stránka

Na veľkosti stola záleží…

Predstavte si nasledujúcu situáciu. Na obed máte bolonské špagety. Tešíte sa na ne už od rána. Usadíte sa teda k plnému stolu a dáte sa do jedla. Zrazu však príde rana lakťom od suseda a vy si rajčinovou omáčkou zašpiníte novú košeľu. Možno si myslíte, že za to môže on. Viete však, kde je skutočný problém? Máte malý jedálenský stôl. Myslite teda na to, aby mal každý dostatok priestoru. Nechcete predsa, aby vybavenie kuchynky alebo jedálne bolo dôvodom hustej atmosféry.

Nie ste si istí, koľko sa vás zíde? Ideálnym riešením je rozkladací stôl. Pár pohybmi môžete z malého jedálenského stola pre romantickú večeru či strategický obed medzi 4 očami vytvoriť miesto, kde sa zíde celá rodina alebo všetci kolegovia. Jedálenský stôl tak paradoxne nemusí zaberať veľkú plochu.

…a na tvare stola takisto

Rovnako ako veľkosť stola je dôležitý aj jeho tvar. Ten prispôsobte nielen rozmeru miestnosti. Obdĺžnikovú či štvorcovú dosku v prípade potreby ľahko umiestnite k stene. Kruhová forma pôsobí útulne, a navyše má každý spolusediaci rovnaký rozhľad. No a špeciálne tvary dodávajú jedálňam originalitu.

Vieme, že nechcete za vybavenie jedálne utrácať každý mesiac,
preto vám dáme na nový jedálenský nábytok záruku 5 rokov.

Posaďte sa na tú správnu stoličku

Možno ste to už počuli – je lepšie zle sedieť, než dobre stáť. Určite je v tom kus pravdy, ale prečo jednoducho nesedieť dobre? Mnoho z nás sa počas pauzy na jedlo uspokojí s kancelárskou stoličkou a pracovným stolom. Vaše telo vám za to ale určite nepoďakuje. Viete, že keď jete na pracovnom mieste, máte tendenciu zjesť viac? Urobte si preto čas len pre seba a usaďte sa správne.

Druhov jedálenských stoličiek je naozaj nespočetné množstvo – čalúnené, drevené, moderné, s podrúčkami aj bez nich… Stolička by mala samozrejme štýlovo zapadnúť k stolu aj zvyšku kuchyne, vzhľad by však nemal upozadiť funkčnosť.

TIP: Do miestností, kde nie je priestoru nazvyš, zvoľte barové stoličky. Jednoducho ich postavíte ku kuchynskej linke či úspornému barovému stolu a máte po starostiach.

 

Matematika sedadla

Na čo si dať pozor? Štandardná výška stola je 75-76 cm, pohodlie zaručí 30 cm medzi sedadlom a doskou stola. Najlepšie vám teda bude so stoličkou, ktorej sedadlo bude cca 45 cm od zeme. Výšku sedadla ale samozrejme prispôsobte výške stola. Nezabudnite, že vaše stehná a lýtka by mali zvierať pravý uhol, pričom plosky nôh sú celou plochou na zemi.

Drevo, plast alebo kov – v jedálni si hov!

Ani pri zariaďovaní kuchynky či jedálne nemusíte robiť kompromisy. Z ponuky materiálov si totiž vyberie každý:

Chcem to mať lacné

Ak za kuchyňu nechcete utratiť majetok, zvoľte drevovláknitú dosku. Drevovláknitá doska je stále obľúbenejšia a my sa tomu nedivíme. Môžete s ňou zariadiť jedáleň v dekore duba, orecha aj mramoru a vašu peňaženku to nezruinuje. Lamino je tiež ideálnou voľbou, ak vám ide o jednoduchú údržbu – vo väčšine prípadov si vystačíte s vlhkou handričkou. Zároveň je skvelá, keď zariaďujete kuchyňu prvýkrát a ešte neviete, čo si od kuchynského nábytku predstavujete.

Chcem to mať moderné

Aj jedáleň, kuchynka či kaviareň alebo reštaurácia môžu ísť s dobou. Okrem tvaru udáva moderný ráz tiež materiál. Zvoľte kov a plast, skvele funguje aj ich súhra. Pohrať sa môžete aj s kombináciou lesku a matu!

Chcem to mať v prírodnom štýle

Masívne drevo je nesmrteľné a pristane každej miestnosti. Či už masív použijete v domácnosti, na chalupe alebo chcete mať podnik ladený do „prírodného“ štýlu, vždy bude dobrou voľbou. Zároveň sa dobre udržuje a je odolné. Drobnou chybou na kráse môže byť obstarávacia cena, máte však záruku, že vám vydrží až do dôchodku.

Chcem to mať mäkké

Absolútne pohodlie dosiahnete s čalúnením a poťahom látkou. S poťahom zo zamatovej tkaniny si môžete byť istí, že vaši hostia len tak neodídu a budú sa chcieť čo najskôr vrátiť.

Chcem to mať univerzálne

Potom je to jednoduché – kombinujte. Vytvoríte tak miesto, ktoré bude sedieť každému / v ktorom si každý rád sadne.

 

Bez plánu to nepôjde

Jedáleň zariaďujete na množstvo rokov, preto nám verte, kto je pripravený, nie je prekvapený. Je potrebné myslieť najmä na veľkosť priestoru, ktorý zariaďujete. Všetko si starostlivo zmerajte. Sústreďte sa na jednotný štýl. K tomu vám dopomôžu jedálenské sety, ktoré urobia túto prácu za vás. Možno si pod setom predstavíte obrovský stôl s 10 stoličkami. Nemajte obavy, jedálenskú súpravu zaobstaráte aj pre dvoch. Skvelou, aj keď nákladnejšou, voľbou sú kuchyne na mieru, kde vám so všetkým poradia profesionáli.

Tak dobrú chuť!