2 nástroje pre vašu úspešnú prezentáciu

Určite to poznáte – prezentujete na meetingu svoj nápad alebo zaujímavý abstraktný princíp, lenže slová na všetko nestačia. Tak začnete zúfalo gestikulovať, mávaním rúk ilustrovať nárasty, poklesy a korelácie, kolega vzadu sa pobavene chichoce a nakoniec nikto nevie, čo ste vlastne chceli povedať. Na svoje miesto sa vraciate rozmrzelí a nepochopení.

Je najvyšší čas to skúsiť inak. S pomocou prezentačnej techniky svoje myšlienky odovzdáte publiku prehľadne a zrozumiteľne.

Má váš nápad hlavu a pätu? Ukážte to

Multimodalita – tajná zbraň úspešných rečníkov

Aby vaše myšlienky mali dopad a silu, potrebujú jasnú štruktúru. Zdôraznením kľúčových bodov poslucháčom uľahčíte pochopenie a zapamätanie všetkého, čo im chcete odovzdať.

Ako na to? V hovorenom prejave sú hlavnými pomocníkmi hlasitosť, rýchlosť a intonácia reči. Slovu, ktoré poviete pomalšie, hlasnejšie a iným tónom, pripisuje mozog poslucháča podvedome väčšiu váhu. Lenže nech niečo poviete akokoľvek dôrazne, môžete sa staviť, že z desiatich členov publika to traja do ďalšej vety zabudnú, jeden vám bude zle rozumieť a dvaja práve nebudú počúvať.

Preto je dôležité svoju prezentáciu doplniť vizuálnou stránkou. Je dokázané, že multimodálna komunikácia – teda využitie viacerých kanálov a oslovenie viacerých zmyslov – je oveľa efektívnejšia než samotný text alebo hovorené slovo. Príklady nájdeme všade, od školského vyučovania po televízne reklamy.

Digitálna a tradičná technika – spojenci, nie súperi

Dnes už snáď v každej zasadacej miestnosti a učebni nájdeme projektor alebo interaktívnu tabuľu. Prezentačný softvér sa teší popularite vďaka svojej prenosnosti a ľahkej obsluhe, ale čo keď potrebujete improvizovať? Začať pred publikom datľovať a formátovať nový „slajd“ by dvakrát profesionálne nevyzeralo.

Keď ale máte po ruke flipchart alebo tabuľu, stačí pár ťahov fixkou. Prezentáciu na počítači si potom môžete prepínať podľa potreby a dôležité koncepty zostanú poslucháčom na očiach. Navyše plocha tabule ani papier nezmiznú, keď vás zrovna zákon schválnosti odpojí od elektriny.

 

Popisovateľné tabule

Nie je náhoda, že sa tabule odjakživa používajú v školách. Sú ideálne na poznámky, ku ktorým sa pravdepodobne nebudete musieť vracať, a zmazanie trvá len pár sekúnd. Nezabudnite si ale overiť, že je popisovač vo vašej ruke naozaj určený na písanie na tabuľu – s liehovým markerom by vás čakalo nepríjemné prekvapenie.

Rad popisovacích tabúľ je magnetických. Aj to dokáže šikovný rečník využiť. Popisujete napríklad fyzikálne sily medzi časticami alebo zmenu polohy na mape? Posúvanie magnetu je určite elegantnejšie než neustále prekresľovanie bodiek.

Závesnú, alebo mobilnú?

Vedľa závesných (nástenných) tabúľ ponúkame aj tabule mobilné. Ako to už býva, oboje má svoje pre a proti, takže zvážte, ktorá možnosť je ideálna práve pre vás.

Závesná tabuľa v miestnosti nezaberie prakticky žiadny priestor, je stabilnejšia a vzhľadom k jednoduchšej konštrukcii spravidla aj lacnejšia. Nie je však ľahké ju premiestniť, takže si dobre rozmyslite, kam ju zavesíte.

Mobilnú tabuľu si vďaka podvozku na kolieskach posuniete presne tam, kde ju chcete mať. Otočná obojstranná doska navyše otvára nové možnosti – môžete mať napríklad otázky na jednej strane a odpovede na druhej. Potenciálnou nevýhodou je o niečo vyššia cena a väčšia náročnosť na priestor.

Flipchart

Flipchart vo svojej podstate nie je nič iné ako obrovský poznámkový blok na stojane. Plochu na ďalšie písanie či kreslenie vytvoríte otočením listu, ku ktorému sa ale môžete kedykoľvek vrátiť, keď bude treba. To vám dovolí počas prezentácie napríklad striedať niekoľko grafov či zoznamov kľúčových slov.

Ďalšou výhodou je, že väčšinu flipchartov ľahko prenesiete kamkoľvek, kde ich práve potrebujete. Ak viete, že to budete využívať pravidelne, zaobstarajte si rovno model na kolieskach.

Jedno, alebo druhé?

Tak flipcharty, ako aj tabule majú svoje nepopierateľné prednosti, ktorými si čiastočne konkurujú, zároveň sa ale vo veľkej miere dopĺňajú. Poďme si to zhrnúť.

Tabule sú všeobecne vhodnejšie pre prípady, keď chcete text, kresby či diagramy často meniť, ale nepotrebujete sa vracať k predchádzajúcim. To by u flipchartu viedlo k zbytočne veľkej spotrebe papiera.

Flipchart svojimi možnosťami využitia viac pripomína digitálne prezentácie, odporúčame ho teda pre situácie, keď pracujete s viacerými „slajdmi“ naraz. Čo by ste na tabuli museli stále dokola kresliť a mazať, na flipcharte jednoducho nalistujete.

Dobrý rečník neustále hľadá nové spôsoby, ako zlepšiť zrozumiteľnosť a presvedčivosť svojho prejavu, a flipcharty ani tabule by v jeho arzenáli nemali chýbať. Takže ak vám to priestor a rozpočet aspoň trochu dovolí, je skvelé mať k dispozícii oboje.