Odhalili sme tajomstvo prémiových stoličiek alebo Šetriť na kancelárskej stoličke je „out“

Celú pracovnú dobu sedíte za monitormi, nespúšťate oči z obrazoviek a zriedka opúšťate svoje pracovné miesto. Málokto si však uvedomuje, že je to naozaj problém, pretože ľudské telo nie je prispôsobené nadmernému sedeniu. Ako sa s tým vysporiadať bez dopadu na vaše zdravie?

Ako sa vám sedí?

Skúste si sami vybaviť, na akej stoličke v práci sedíte. Medzitým, čo sa vám zhmotňuje pred očami, sa zamerajte na to, aký pocit vo vás táto predstava vyvoláva. Patríte medzi šťastlivcov, ktorým sa pri myšlienke na svoju kancelársku stoličku rozžiaria oči šťastím, môžete jasať. Zvyšní, ktorých je bohužiaľ absolútna väčšina, si vybavia kus nábytku a s ním spojené nepríjemné pocity.

Bolesti krčnej chrbtice, stuhnutý chrbát, unavené a ťažké nohy. To sú problémy, s ktorými sa najčastejšie stretávajú ľudia, ktorí v práci sedia na nevhodnej stoličke. Bránia vám plne sa sústrediť a pracovať na plný výkon. A práve preto sa dnes budeme venovať kľúčovej téme, a to je výber pohodlnej stoličky, na ktorej môžete bez obáv sedieť po celý pracovný čas.

Pozrieme sa na zoznam príslušenstva, ktoré by takej stoličke rozhodne nemalo chýbať. Zároveň si vysvetlíme, prečo sú tieto prvky dôležité, ako fungujú a v čom napomôžu k pohodlnému sedeniu. A vezmeme to pekne systematicky od hlavy (hlavové opierky) až po päty (kolieska).

Hlavová opierka uľaví krčnej chrbtici

Počas dlhého sedenia sa (aj keď nevedome) často zakláňate. Najčastejšie to býva, keď si po sebe na obrazovke zbežne kontrolujete svoju prácu. Chrbát zapustíte do operadla a prirodzene si potrebujete oprieť aj hlavu. A práve na tento účel slúži hlavová opierka na kancelárskej stoličke. Uľaví vašej krčnej chrbtici a funguje ako prevencia proti bolesti hlavy. V ideálnom prípade si ju môžete tiež nastaviť podľa svojich potrieb. Upraviť výšku, prispôsobiť sklon, nastaviť uhol.

Opierka bedier podporuje prirodzené zakrivenie chrbtice

Všimli ste si niekedy, že správna ergonomická stolička nemá nikdy rovné operadlo? Dôvod je prostý. Mierne prehnuté operadlo v oblasti bedier podporuje prirodzenú líniu chrbta. A bedrová opierka slúži ako pomôcka neustále udržiavajúca toto žiaduce prehnutie. Spodná časť operadla je totiž najviac zaťažovaným miestom počas sedenia. Odporúčame, rovnako ako pri hlavovej opierke, dať prednosť nastaviteľnej opierke bedier.

Opierky pod ruky?

Počas kancelárskej práce mnohokrát bez preháňania neodlepíte prsty od klávesnice. Ak vaše zápästie pri práci zdobí otlačený prúžok od hrany stola, zbystrite. Táto „ozdoba“ totiž značí absenciu opory predlaktí a lakťov. Nevedome totiž počas písania na klávesnici tlačíte zápästie na prednú hranu dosky stola a privolávate si nepríjemné problémy v podobe zlého prekrvenia horných končatín. Správne nastavené opierky predlaktí tomu zabránia. Pri pokročilých modeloch stoličiek si ich dokonca môžete nastaviť do 4 smerov. Do výšky, dopredu a dozadu, bližšie a ďalej k sedáku, a nakoniec uhlopriečne do strán.

Operadlo a sedák – základňa celej stoličky

Operadlo stoličky spoločne so sedákom tvoria pomyselnú základňu stoličky. Bez nich si stoličku ťažko predstavíte. Potahujú sa všelijakými textíliami, sieťovinou, alebo kožou – buď pravou, alebo jej syntetickou imitáciou, ktorú nazývame koženka či eko koža. Každý potahový materiál má svoje klady aj zápory, ktoré je potrebné brať do úvahy. Rebríčku tých najobľúbenejších dominuje kombinácia látky a sieťoviny. Jej čaro spočíva vo vysokej priedušnosti sieťovaného operadla a schopnosti látkového sedáka izolovať teplo. Jej využitie je preto univerzálne. Hodí sa ako do chladnejších kancelárií, tak do nadmieru vykurovaných priestorov.

Odporúčame vyberať stoličky, pri ktorých si sedák s operadlom môžete prispôsobiť. Nemyslíme tým výškové nastavenie, to je štandardom aj pri tých najobyčajnejších kancelárskych stoličkách. Máme na mysli hĺbkový posun sedacej časti, naklápanie či možnosť polohovania operadla chrbta.

Dynamické sedenie vďaka synchronnej mechanike

Každá kancelárska stolička skrýva pod svojim sedákom mechaniku, ktorá sa stará o pohyb sedáka a operadla. Od 70. rokov 19. storočia, keď uzreli svetlo sveta prvé stoličky do kancelárie, uplynula už rada rokov. Vývoj mechanizmov hýbajúcich stoličkou ide stále dopredu. Snažia sa prispôsobiť aj tým najnáročnejším požiadavkám a potrebám používateľov. Aktuálne majú najväčší prínos pre zdravé sedenie stoličky so synchronnou mechanikou.

Ako už jej názov napovedá, táto mechanika sa stará o synchronizovaný pohyb operadla so sedákom stoličky. Laicky sa dá povedať, že sa tieto dva prvky pohybujú v súlade. Sú na seba navzájom závislé. Zapriete-li sa do operadla, prizdvihne sa súčasne aj sedák. Čím menej sa zapierate, tým menej sa naklápa sedák. Takmer ako hojdačka, akurát dosiahnete oveľa dynamickejšieho sedenia. Posilňujete pri ňom svalstvo a automaticky zabraňujete sedeniu v strnulej polohe.

Neoceňujte nosnosť piestu

Na rozdiel od jedálenských stoličiek disponujú tie kancelárske iba jednou nohou – piestom. Každý má odlišnú nosnosť, ktorú je potrebné rešpektovať. Ak si zakúpite stoličku s nižšou nosnosťou, než je vaša hmotnosť, riskujete rýchle opotrebovanie súčiastok a pokles sedu. Piest sa potom vetví do piatich ramien opatrených pojazdnými kolieskami. Týmto ramenám sa hovorí kríž. Starajú sa o celkovú stabilitu stoličky a jej pohyb.

Kríže sa vyrábajú najčastejšie z 3 materiálov, prípadne z ich kombinácie. A tými sú tvrdený plast, kov a drevo. Prvé dva zmienené materiály sú najpopulárnejšie. S drevom sa môžete stretnúť najmä pri manažérskych kreslách, ktoré sú vhodné skôr na krátkodobejšie sedenie. Z hľadiska praktickosti odporúčame kríž z tvrdeného plastu. Aj keď sa kov môže zdať ako pevnejší materiál, v mnohých prípadoch tomu tak nie je. Stačí malá chyba pri zváraní kovu a problém je na svete. Pri plastovom kríži nešliapnete vedľa.

Oba materiály však majú svojich odporcov aj prívržencov. Priaznivci plastu navyše najčastejšie ako výhodu uvádzajú, že na rozdiel od kovu toľko nechladí, ak sa oň opriete bosými nohami.

Plynulý pohyb po akejkoľvek podlahe

Začali sme pri hlave, končíme pri päte. A tou pomyselnou pätou sú kolieska stoličky. Neurobíte chybu, keď si vyberiete stoličku s kolieskami s mäkčeným povrchom. Sú univerzálne a umožňujú pohyb ako po tvrdej, tak po mäkkej podlahe. Hravou si poradia s kobercom aj drevenými parketami.

Záverom rada nad zlato

Myslite na to, že pri kúpe vhodnej kancelárskej stoličky investujete do svojho zdravia, nie do dizajnového doplnku vašej kancelárie. Neuspokojujte sa tým, koľko peňazí sa vám podarilo ušetriť pri nákupe lacnej stoličky vo výpredaji. Možno si hovoríte, že vám predsa základný model postačí. Nezostane. Vaše telo vám to totiž dá skôr či neskôr samo najavo.