Zatočte so stresom v práci raz a navždy

Nech vás práca akokoľvek baví, občas sa môže stať, že na vás vyskočí strašiak v podobe stresu. Buď vás nakopne, alebo premôže.

Pracovným stresom spôsobeným reorganizáciou práce a neistotou zamestnania trpí približne 72 % ľudí, dlhou pracovnou dobou a nadmerným pracovným zaťažením až 66 % pracujúcich. To nie sú veľmi priaznivé čísla, čo?

Dnes sa preto pozrieme, s čím v práci najčastejšie bojujeme a ako s pracovným stresom skoncovať. Svet totiž patrí tým, čo sa… nezbláznia.

Nízke platové ohodnotenie

Milión mesačne, služobné vozidlo a bezplatné stravovanie by sme chceli asi všetci. Bohužiaľ nič nie je zadarmo. Ak sa cez všetku svoju snahu a výsledky cítite finančne podhodnotení, skúste sa o tom porozprávať so svojím nadriadeným. Ak máte za sebou už nejaké pracovné úspechy a skúsenosti, stojí to za pokus. Nezabudnite však, že váš pohľad na vlastný pracovný výkon je z veľkej časti subjektívny a inak naň môže pozerať váš šéf.

V dnešnej dobe sa totiž často stretávame s prehnaťnými nárokmi zamestnancov na výšku svojej mzdy a ich jednostranným pocitom nenahraditeľnosti. Stojte radšej nohami pevne na zemi. Ak ste ale pevne presvedčení, že si za svoj výkon a výsledky zaslúžite viac peňazí a nadriadený je iného názoru, možno je na čase zmeniť zamestnanie na také, kde si vás budú ceniť viac.

Dlhotrvajúca nespokojnosť s nízkym platovým ohodnotením vo vás skôr či neskôr vyvolá pocit letargie, ktorý môže prerásť do nepríjemných depresií a úzkostí.

Nadmerné pracovné zaťaženie

Desiatky e-mailov, upozornenia v CRM systéme, nové a nové úlohy na plnenie. A vy do seba lejte jednu kávu za druhou. Priznajte si konečne, že nie ste Superman, ale obyčajný smrteľník, ktorý týmto tempom čoskoro dorazí do stanice vyhoreniaRozdeľte si svoj pracovný deň do dielčích častí.

Ráno vybavte e-maily, doobeda vyriešte pridelené úlohy, na obed sa v klude najedzte a s čo najčistejšou hlavou pokračujte v zostávajúcich úlohách. Čím lepšie si zorganizujete svoj deň, tým lepšie vám pôjde práca od ruky.

Ak ste aj napriek tomu zavalení papiermi, nadčasy sú vašim denným chlebom, a ste len krôčik od vyvesenia bielej vlajky kapitulácie, delegujte niektoré úlohy na ostatných kolegov.

Časovo náročná práca

Príliš časovo náročná práca z vás doslova dokáže vysávať aj tú poslednú kvapku energie. Každý z nás si potrebuje dať občas pauzu a vypnúť. Niektoré zamestnania to však neumožňujú a vyžadujú neustály pohotovostný režim.

Spomeňte si napríklad na hasičov, chirurgov, vodičov mestskej hromadnej dopravy alebo zdravotníckych záchranárov. Tí si naozaj nemôžu kedykoľvek povedať: „Teraz ma nerušte, idem si rozbaliť desiatu.“

Neistota zamestnania

Nechýba vám spätná väzba od vedenia firmy a stále si kladiete otázku, či robíte všetko správne. Zrazu si v hlave začnete tvoriť svoje vlastné konšpiračné teórie a sami z nich vyvodzujete závery. To vám na produktivite a vnútornom pokoji naozaj nepridá.

Namiesto fantazírovania, ktoré je často viac na škodu než na úžitok, sa rovno spýtajte. „Lenivá huba, hotové nešťastie.“ Zistíte, v akej situácii sa práve nachádzate, čo by ste mohli zlepšiť a v čom ste naopak prínosom pre firmu.

Šikana a obťažovanie

Všetky žarty stranou. Táto psychická vojna je zdravotne veľmi nebezpečná. Možno sa budete čudovať, ale stále sa nájdu takí, ktorí si ju nechávajú páčiť a radšej mlčia. Z rôznych dôvodov je pre nich dôležitejšie udržať si svoje pracovné miesto než zdravú psychiku, čím odsudzujú seba samých na cestu do pekla.

Nie sú výnimočné ani prípady, keď obete šikany na pracovisku siahnu po tom najkrajnejšom riešení a rozhodnú sa dobrovoľne ukončiť svoj život. Týka sa vás toto téma, prípadne poznáte niekoho, kto sa do takej situácie dostal, nemlčte. Zamestnávatelia majú zo zákona povinnosť zabezpečiť rovnaké zaobchádzanie medzi všetkými zamestnancami.

Príliš vysoké nároky na pracovný výkon

Hľadáme absolventa s 10-ročnou praxou. To síce preháňame, ale niektoré firmy si naozaj predstavujú váš pracovný výkon tak trochu ako Hurvínek vojnu. Každá firma funguje trochu iným spôsobom, a aj napriek všetkým vašim predchádzajúcim pracovným skúsenostiam vám prirodzene chvíľu potrvá, než sa v novom prostredí rozhliadnete.

Nestyďte sa s vedením komunikovať. Vysvetlite im, že pridelená úloha je nad vaše kompetencie a buď ju nie ste schopní realizovať, alebo vám jej splnenie zaberie viac času. Sme len ľudia, nie roboty.

Telo vs. psychika: Nočnými morami to začína

Dlhotrvajúci vplyv stresu má na ľudské telo devastujúce účinky. Pociťujete, že vám posiela jasné signály o tom, že je niečo zle, zbystrite. Nemôžete prácu dostať z hlavy ani po návrate domov a večer ťažšie zaspávate, pretože neustále myslíte na to, čo všetko budete musieť v práci stihnúť nasledujúci deň. Pracujete od nevidím do nevidím a vaša produktivita strmo klesá. Ste pod neuveriteľným tlakom a je len otázkou času, kedy na dvere zaklepú zdravotné problémy.

Nočné mory, nespavosť, bolesti hlavy, vysoký tlak, poruchy sústredenia – týmito neduhmi to bohužiaľ len začína. Nakoniec to môže dôjsť do takých extrémov, akými sú úzkosti, depresie, srdcové ochorenia, poruchy stravovania alebo syndróm vyhorenia.

Dýchajte, meditujte a relaxujte

Ak sa opäť dostanete do stresovej situácie, skúste identifikovať príčinu stresu a naučte sa s ňou pracovať. Má praktické riešenie? Tak sa doňho pustite.

A čo ak riešenie nie je a nič s tým nedokážete urobiť? Jednoducho ju vypustite z hlavy a zmierte sa s tým, že aj tak nie je vo vašich silách ju akokoľvek ovplyvniť.

Zodpovedzte si otázky, či si na seba môžete vziať naozaj toľko starostí a či to unesiete. Delegujte niektoré úlohy a veci na niekoho iného. Nesnažte sa robiť všetko len vy a najlepšie naraz. Skúste svoju prácu radšej robiť s pokojom, rozvahou a neponáhľavo.

Dýchajte, meditujte, relaxujte a naučte sa rozmaznávať sami seba.